czwartek, 20 lutego 2014

Najciekawsze restauracje Świata



Różnorodność restauracji na całym świecie jest ogromna. Nie tylko pod względem menu ale także pod względem miejsca, sposobu jedzenia czy wystroju. W dzisiejszych czasach oprócz jedzenia liczy się oryginalność. We Włoszech zjemy posiłek w prawdziwym więzieniu, gdzie kelnerzy to więźniowie a szef kuchni odsiaduje wyrok dożywocia za morderstwo. W Nowym Jorku w poszczególnych restauracjach cyklicznie odbywają się obiady dla nudystów. W Amsterdamie znajduje się restauracja prowadzona prawie w całości przez dzieci. W Nowej Zelandii zjemy posiłek na drzewie. Na Lanzarote zjemy mięso przygotowane na naturalnym grillu napędzanym żarem z wnętrza wulkanu. Lodowych restauracji jest na świecie wiele ale największe wrażenie robi tego rodzaju restauracja.. w Dubaju, gdzie przy wejściu można wypożyczyć kurtkę, czapkę i rękawice.



Pod ziemią, nad ziemią...?


Na wyspie Rangali na Malediwach znajduje się restauracja Ithaa. Ithaa, co oznacza "perła", znajduje się od trzech do sześciu metrów poniżej poziomu morza (w zależności od pływów) i waży ponad 200 ton, tak aby nie odpłynęła w głąb morza. W menu: skorupiaki oraz dziczyzna.
W Nowym Jorku, w hotelu Mandarin Oriental, znajduje się azjatycka restauracja na 35. piętrze wieżowca, ze wspaniałym widokiem na Central Park . Dorównuje jej tylko położona w sercu Hong Kongu na 28. piętrze hotelu Peninsula restauracja, gdzie goście mogą rozkoszować się piękną okolicą miasta oraz próbować takich dań jak tasmański łosoś czy piersi z kaczki z hummusem z czarnego sezamu.
A może „zawieszona kolacja”? Dinner in the Sky wprowadza nowe znaczenie jedzenia na świeżym powietrzu. Jeśli masz 40.000 dolarów do wydania, Ty i 21 Twoich najbliższych przyjaciół możecie spożywać wołowinę i foie gras, zwisając 150 metrów nad miastem. Platformę można zamówić na stronie internetowej. Może być dostarczona w każde miejsce.
W USA w stanie Kolorado znajduje się restauracja na pokładzie samolotu, który niestety już się nie wznosi w powietrze, jednak kto nam zabroni poczuć się jak w chmurach? Na pokładzie przekąski z całego świata.


Azjaci mają inne pomysły


W Azji coraz bardziej popularne są restauracje stylizowane na łazienki. Jeśli bawi Cię „toaletowy” humor, to znajdziesz w tego typu restauracjach mnóstwo rozrywki. Goście mają okazję jeść makaron prosto z umywalki siedząc każdy na swoim fotelu do złudzenia przypominającym... ubikację. Pierwsza tego typu restauracja powstała na Tajwanie w 2004 roku. Obecnie znajdują się rozsiane po całych Chinach, Tajwanie oraz Hong Kongu.
Jedną z pierwszych restauracji tematycznych otwartych w Tokio, jest Alcatraz ER - jak sama nazwa wskazuje, stylizowana na więzienny szpital. Menu obejmuje jelita człowieka (tak się nazywa długa kiełbasa w naczyniu w ksztacie nerek), penisa na sałacie (inna kiełbasa, sugestywnie rzeźbiona) i różne niewiarygodnie dziwnie nazwane potrawy. Jeśli chodzi o napoje, możemy napić się między innymi koktajlu na bazie wódki, podawanego w głowie manekina naturalnej wielkości.
W innym japońskim mieście, Utsunomiya, znajduje się restauracja o nazwie Kayabukiya Tavern, w której kelnerami są małpy. Podają klientom dania do stolików, w zamian za to otrzymują napiwki w postaci gotowanych nasion soi. Zgodnie z regulacjami prawnymi Japonii, małpy nie mogą pracować dłużej niż 2 godziny dziennie.
Penisów, ale tych prawdziwych, można spróbować w Pekinie. W Guolizhuang Penis Restaurant do wyboru mamy penisa końskiego, świńskiego, koziego, koguciego, a nawet psiego. Koński penis podawany jest na przykład razem z jądrami w sosie chilli. W menu podane jest dokładnie objaśnienie, jakie działanie mają penisy poszczególnych gatunków zwierząt. Zgodnie z wierzeniami tradycyjnej chińskiej medycyny, jedzenie tego typu potraw poprawia męskie libido, ale nie tylko.
Tajlandia słynie z dziwnych restauracji. W Bangkoku znajduje się restauracja Cabbages and Condoms, która w całości wystrojona jest prezerwatywami. Można je znaleźć na ścianach, podłodze i stolikach, a także na głowach kelnerów. Misją restauracji jest promowanie bezpiecznego seksu. Przy wyjściu każdy dostaje prezerwatywę w prezencie.


Ciemność, widzę ciemność


Pierwsza restauracja typu Dark Restaurant była pomysłem szwajcarskim i została otwarta pod nazwą Blindekuh (niemiecki odpowiednik słowa „ciuciubabka”) w Zurychu w 1999 roku. Koncepcja została przechwycona m.in. przez sieć Dans le Noir, która jako druga otworzyła swoje lokale w Paryżu, Londynie, Moskwie, Barcelonie, Nowym Jorku, St, Petersburgu oraz w Kijowie. Obecnie na świecie znajduje się wiele miejsc tego typu. „Ciemną restaurację” znajdziemy też w Pekinie, a nawet w Poznaniu. W restauracji nie ma żadnego źródła światła, jest całkowicie czarno. Do sali restauracyjnej wchodzimy jeden za drugim, podtrzymując się ramienia poprzedzającej osoby. Prowadzący gości kelnerzy zwykle wyposażeni są w noktowizory. Przed wejściem do sali, klienci zobowiązani są do oddania zapalniczek, telefonów komórkowych, a nawet podświetlanych zegarków. Serwowane potrawy można poznawać jedynie za pomocą węchu, smaku czy dotyku.

http://www.travelandleisure.com/articles/worlds-best-restaurant-views
http://www.delish.com/food-fun/weird-restaurants#slide-10
http://podroze.gazeta.pl/podroze/56,114158,11017958,Najdziwniejsze_restauracje_swiata.html
http://www.fly4free.pl/najdziwniejsze-restauracje-na-swiecie/?pid=613#galeria




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz