Dzięki coraz większej globalizacji,
kultury cały czas mieszają się między sobą. Chętnie przyswajamy
jedzenie i kuchnię pochodzącą z innych kultur. Dzisiaj przyjrzymy
się potrawie ze wschodu, która zyskała niesamowitą popularność
na zachodzie – sushi. Zasadniczo, sushi to japońskie danie, które
składa się z gotowanego ryżu, znanego jako Shari, który jest
głównym składnikiem. Standardowe sushi składa się z kilku innych
składników w postaci polewy i nadzienia. Możliwość rozwiązań w
odniesieniu do rodzaju sushi uczyniła je bardzo lubianym w wielu
krajach. W zależności od preferencji klientów, sushi może być
przygotowane na sposób łagodny lub pikantny. Wielu japońskich
szefów kuchni pokazuje swoje talenty poprzez prezentowanie własnych
technik wykonania sushi. Ale tak naprawdę w sushi nie chodzi tylko o
jedzenie. Sushi to cała filozofia, uczta dla wszystkich zmysłów.
Co znajdziemy w sushi
Zazwyczaj drugim głównym składnikiem
sushi jest surowa ryba. Najczęściej to łosoś, tuńczyk, węgorz i
ryba maślana. Oznacza to, że sushi jest pełne białka,
węglowodanów, witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych Omega-3.
Niezdrowe tłuszcze są tu praktycznie nieobecne, gdyż ryba podawane
jest na surowo. Niemniej jednak, w odniesieniu do różnych sposobów
przygotowania, w zawartość tłuszczu może się różnić. Zawarte
w sushi wodorosty mają działanie bakteriobójcze, wzmacniają
system odpornościowy i wspomagają trawienie.
Sushi jest zwykle podawane z trzema
dodatkami: wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem. Tradycyjne
sushi zawiera już wasabi wewnątrz, jednak zwolennicy pikantnych
potraw lubią dodać więcej. Wasabi jest pastą o zielonkawym
kolorze, która jest bardzo, bardzo ostra. Sos sojowy pomaga wzmocnić
smak: należy delikatnie zanurzyć sushi w sosie od strony ryby, nie
od strony ryżu. Marynowany imbir jest przeznaczony do spożycia
między różnymi odmianami sushi, jako że jest on neutralizatorem
smaku. Każdą rolkę sushi powinno jeść się jednym gryzem. I
najważniejsze pytanie - „jak to zjeść?” Dopuszczalne jest
jedzenie rękami, jednak moim zdaniem warto się nauczyć obsługi
pałeczek. Są różne rodzaje sushi, jednak najczęściej spotykane
są nigiri, maki i sashimi.
Skąd się wzięła moda na sushi?
Kuchnia japończyków jest prosta,
niskotłuszczowa i skromna. Dzięki tym cechom podbiła serca całego
świata. Sushi jest prostą w wykonaniu potrawą. Z roku na rok
zyskuje coraz większą popularność. Na całym świecie otwierają
się nowe restauracje japońskie, co można zauważyć na przykładzie
chociażby Warszawy, gdzie obecnie mamy już ponad 200 takich lokali.
Również ceny sushi stały się dostępniejsze. Jeszcze niedawno w
Polsce był to bardzo kosztowny przysmak. Obecnie jest bardziej
dostępny dla większości, co nie oznacza, że jest daniem tanim.
Sushi to także rytuał, to wyprawa po nowe, nieznane smaki. Ludzie
mają potrzebę poznawania nowych smaków i odkrywania. Chyba
najważniejszym powodem, dlaczego zdobyło ono taką popularność
jest jego niezwykłość. Wchodzimy do restauracji sushi jakbyśmy
wkraczali w magiczny świat egzotyki. To ta odmienność powoduje, że
tak bardzo lubimy to japońskie danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz